Horváth Tímea 1
Horváth Timi gerincfitness

Horváth Tímea

személyi edző, rehabilitációs tréner, gerinctréner, NMPT instruktor

Sportolok gyerekkorom óta. Versenysportolóként nőttem fel, napi edzések, hétvégi versenyek, maximális teljesítmények, utazások, lemondások jellemezték ezt az időszakot, 10 évet. Tudjuk, hogy az élsport nem az egészségmegőrzésről szól. Ennek ellenére soha egy komolyabb sérülésem, ízületi, mozgásrendszeri panaszom nem volt. Szerencsésnek gondoltam magam, hiszen néhány társam komolyabban szenvedett térd-, vagy vállízületi gondokkal. Sikerült megúsznom.

Na, nem úgy az ülőmunka okozta károkat. Irodában ülve töltöttem közel 20 évet, az iskolaéveket nem is számolva. Szegmentális instabilitást, tégladerék érzetet, kisízületi fájdalmat, keresztcsonti fájdalmat és később vállfájdalmat tudhattam magaménak. Soha nem jártam utána, annyira nem fájt. Talán a folyamatos sportnak, mozgásnak köszönhetem azt, hogy ez nem lett rosszabb.

Már edzői pályafutásom elején felismertem azt, hogy ülő életmódunk milyen károkat képes okozni mozgásrendszerünkben, a sport pedig, bármennyire is jót tesz a mozgás, sajnos ezeket a problémákat csak felerősíteni tudja. Tudatosan indultam el a prevenció és rehabilitáció útján. Egyre inkább a korrekciós mozgások felé fordultam, képzéseimet is így építettem fel és haladtam céltudatosan az úton.

Bene Máté képzésén először 2 éve vettem részt. Egy gyakorlat bemutatására hívott ki a csoport elé és megkérdezte, hogy elemezheti-e a testtartásomat. Igent mondtam. Persze a gyakorlatot nem tudtam bemutatni, pedig évek hosszú sorát edzettem végig, erős voltam, de idegrendszerileg képtelen a mozgást összerakni. A testtartásom elemzése után azt éreztem, hogy mi értelme a sportos, erős fizikumnak, mi értelme annak, hogy nehéz kilókat mozgatok meg, ha a gerincem S görbülete inkább cikkcakkosnak mondható.  A két napos képzés alatt végig állva jegyzeteltem, képtelen voltam a jógamatracon ülni derékfájdalmam miatt.

A legnagyobb eredmény számomra, hogy a két évvel későbbi 3 napos képzését végig ültem és a következő dicséretet kaptam tőle: „Timi nyaktól lefelé egészen rendben van.”

A 2 évből 6 hónapot gyakoroltam az NMPT gyakorlatsorát. Dolgoznom kell még magamon (főleg a nyakamon), tudom, de engem meggyőzött.